روستای مزرج

مجید مسرور مزرجی

روستای مزرج

مجید مسرور مزرجی

روستای مزرج

بیاد شادروان براتعلی مسرور مزرجی و برادر گرامیشان شادروان رحمان سرور مزرجی
شادی روحشان صلوات

دربادام، روستایی است از توابع بخش باجگیران شهرستان قوچان در استان خراسان رضوی ایران. 

این روستا در دهستان دولتخانه قرار داشته و بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت آن ۲۸۶ نفر (۷۰ خانوار) بوده است


روستای دربادام از توابع بخش باجگیران شهرستان قوچان، در ۴۵ کیلومتری شمال غربی قوچان و ۱۷۵ کیلومتری مشهد واقع شده است. روستای دربادام از طریق شهرهای قوچان و باجگیران، با جاده‌ آسفالت قابل دسترسی است. این روستا ۱۵۵۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. آب و هوای آن در تابستان مطبوع و در زمستان به نسبت سرد است. کوه‌های بلندی پیرامون روستای دربادام را فرا گرفته‌اند. این روستا از غرب و جنوب به کوه بلند با ارتفاع ۲۰۵۱ متر محدود می‌شود. رودخانه شاهرگ از کنار روستا عبور می‌کند. روستای دربادام در مسیر جاده ترانزیتی قوچان ـ باجگیران ـ ترکمنستان قرار گرفته است. شرایط مساعد اقلیمی، عبور رودخانه شاهرگ و استقرار در مسیر جاده تزانزیتی از عوامل مؤثر دوام و توسعه این روستا بوده‌اند. مردم روستای دربادام به زبان کردی کرمانجی سخن می‌گویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.


براساس نتایج سرشماری سال ۱۳۷۵، روستای دربادام ۳۰۰ نفر جمعیت داشته است که در سال ۱۳۸۵، به ۷۰۰ نفر افزایش یافته است. درآمد اغلب مردم روستای دربادام از فعالیت‌های زراعی، باغداری و دامداری تامین می‌شود. گروهی از مردم روستا در امور خدماتی و تولید صنایع دستی اشتغال دارند. مهم‌ترین محصولات زراعی روستا گندم، جو، نخود و عدس است. گردو، بادام، زردآلو و گلابی از محصولات باغی روستاست. مراتع غنی اطراف روستا، موجبات رونق دامداری را فراهم آورده است. انواع فرآورده‌های دامی مانند شیر، پنیر، ماست، کره، پشم و گوشت به وفور در روستا یافت می‌شود. روستای کوهستانی دربادام، بافت مسکونی متراکمی دارد. خانه‌های آن عموماً در یک طبقه و با سقف مسطح احداث شده‌اند. معماری ساده و نوع مصالح به کار رفته در ساخت خانه‌‌ها با محیط طبیعی پیرامون، هماهنگی و سازگاری جالبی یافته‌اند. کوچه‌ها و معابر روستا، اغلب پیچ در پیچ و به طور نامنظم کشیده شده‌اند. شکل خانه‌ها و فضاهای درونی آن با توجه به نوع فعالیت و معیشت خانوار متفاوت است. اتاق‌های استراحت، پذیرایی، طویله، انبار علوفه و میوه از فضاهای معمول در خانه‌های روستائیان هستند. مصالح به کار رفته در ساخت بناهای قدیمی، گل، سنگ، خشت، و چوب است. در ساخت خانه‌های جدید از مصالح سیمان، گچ، آجر و تیرآهن استفاده ‌شده است.


روستای در بادام به واسطه جریان دائمی آب رودخانه شاهرگ، سرسبزی حواشی آن، با انبوهی از درختان بلند، چشم ‌انداز طبیعی بسیار زیبایی دارد. این روستا یکی از مهمترین مناطق ییلاقی و تفرجگاهی شهرستان قوچان است. رودخانه شاهرگ، از ارتفاعات اطراف روستا سرچشمه می‌گیرد و مهمترین منبع تامین آب مورد نیاز روستاست. گروه زیادی از مردم قوچان و شهرهای اطراف بویژه در بهار و تابستان، اوقات فراغت خود را در حواشی این رودخانه سپری می‌کنند. قسمت‌هایی از ارتفاعات غربی و جنوبی روستا، در بهار و تابستان از مراتع غنی پوشیده می‌شود و چشم ‌انداز بسیار زیبایی پدید می‌آورد. این ارتفاعات، در تمام طول سال، مورد توجه کوهنوردان و طبیعت‌گردان قرار می‌گیرد. رنگارنگی باغ‌های میوه با شکوفه‌های عطرآگین بهاری، تنوع میوه‌های تابستانی، خزان پاییز و سپیدی زمستان، مردم را بر شوق و گردشگران را به وجد می‌آورد. زیارتگاه امام باد در ۴ کیلومتری روستا واقع شده است. مردم روستای دربادام و روستاهای اطراف ضمن برگزاری مراسم دینی، اعتقاد خاصی به این مکان دارند. مرسوم است که گروهی از مردم، در شب یا روز چهارشنبه هرهفته به مزار امام باد می‌ر‌وند و نذورات و قربانی‌های خود را در همان جا احسان می‌کنند. در کنار زیارتگاه، صخره‌ای قرار دارد که به اعتقاد مردم محلی، دختران دم بخت و زنان نازا با عبور از زیر آن به آرزوی خود می‌رسند.مردم روستای دربادام، مراسم اعیاد ملی و مذهبی نوروز، قربان، فطر، غدیر و آئین‌های شب یلدا، سیزده بدر و چهارشنبه سوری را با شادی برگزار می کنند و در ایام محرم و وفات و شهادت ائمه به عزاداری می‌پردازند.


از دیگر جاذبه‌های روستای در بادام، خانه‌ای به نام اجاق است. در روز چهارشنبه بعضی از روستائیان به این مکان می‌روند و برای شفای بیماران، گوسفند قربانی می‌کنند. پختن نان فطیر و توزیع آن در میان مردم، از دیگر رسوم این روز در خانه اجاق است. موسیقی در میان مردم روستای دربادام، با بهر‌ه‌گیری از انواع آوازها و آهنگ‌های محلی بویژه در مراسم عروسی و جشن‌های روستا، همراه با سازهای محلی دوتار، دهل و قشمه رواج دارد. مردان روستای دربادام به ندرت از پوشاک محلی استفاده می‌کنند، ولی زنان روستا به منظور حفظ سنت‌ها، در برخی مراسم بویژه مراسم جشن عروسی، از لباس‌های کردی و شیلور (که در گذشته پوشاک اصلی زنان کرد بوده است) استفاده می‌کنند. این لباس‌ها، از پارچه‌های طرح‌دارِ با رنگ‌های زیبا دوخته می‌شوند. پلاس بافی، مهم‌ترین صنعت دستی روستای دربادام است. از معروف‌ترین غذاهای محلی روستای دربادام می‌توان به انواع نان محلی، فطیر مسکه و کشته جوش اشاره کرد. 



  • مجید مسرورمزرجی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی